Skip to main content
“Pretul medicamentelor a crescut cu 14%!”
Titlu mare, discutie aprinsa, reala si trista…
Medicamentele sunt utile atunci cand boala a aparut, indiferent daca discutam despre o boala acuta cum ar fi o raceala sau o boala cronica si care necesita abordare complexa, holistica si de multe ori multi-specialitate.
Nimic, nici un cuvintel despre PREVENTIE! NIMIC!
Lipsa medicamentelor, pretul acestora in conditiile scaderii puterii de cumparare a romanilor, duce la rezolvari mai mult decat nesanatoase: oamenii cumpara de pe “site-uri” sau de la vreun “descurcaret” si isi pun mai mult sanatatea in pericol. La fel de grav, pleaca urechea la tot felul de vindecatori, aparent ieftini si cu mesaj bine marketat pe suferinta oamenilor.
In continuare, NIMIC despre PREVENTIE!
In clinica vin pacienti din ce in ce mai bolnavi, cu patologii complexe, asteapta pana in ultimul moment, pana nu se mai poate. Incerca variante permisive financiar, usor de inteles pentru acestia, iar cand a ajuns “cutitul la os” vin la medic.
Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare ne fac candidatii perfecti pentru medicamente. Nu ne gandim la drumul pana la boala, este mai usor sa iei o bulina si sa traiesti cum vrei, ca e…democratie!
Educatia pentru un stil de viata sanatos, porneste de la PREVENTIE si informare corecta, de la solutii practice, usor de pus in practica de oameni.
Si atunci, nu vor fi mai mici cozile la medicamente?
Nu este aceasta solutia pentru a iesi din cercul vicios “stil de viata nesanatos” – “boala” – “medicamente” – “acelasi stil de viata nesanatos” – …si o luam de la capat!
Terapia moderna a patologiilor cronice si acute trebuie sa porneasca de la implicarea activa a oamenilor/pacientilor intrucat este despre ei, oricare dintre noi putand ajunge in ipostaza de pacient. Si eu, medic fiind, am fost pacient si am invatat din aceasta experienta, mi-a ajutat sa inteleg nevoia oamenilor care devin pacienti.
Propun sa incepem odata pentru totdeauna cu educatia pentru un stil de viata sanatos, in mod real, fara sa inventam roata (vezi modelul Finlanda in preventia bolilor cardiovasculare). Sa trecem de la vorba la fapta si sa fim perseverenti in planul nostru.
In acest fel depindem de noi si alegerile nostre, nu de cursa fara de sfarsit de a prinde din urma pretul medicamentelor, sau de a ne lupta pentru a intra in apa involburata a vietii pentru a sfarsi in batalia pentru singura vacanta pe care ne-o putem permite…

Leave a Reply

RomanianEnglishGerman